Det kan vara svårt att veta när det vi ska använda ”de” eller ”dem”. Här kommer jag att gå igenom några tips att tänka på!
Grundregeln är att ”de” används som subjekt på samma sätt som jag, du, han, hon, vi och ni, medan ”dem” är objekt på samma sätt som mig, dig, henne, honom, oss och er. Testa att byta ut de/dem mot jag eller mig, och se vilket som passar!
Exempel: ”Jag gillar dig.” –> ”De gillar dem.”
Det går även att ta hjälp av engelskan. Testa att översätta meningen – ska det vara ”they” eller ”them”?
Exempel: ”They talked about them” –> ”De pratade om dem.”
Det var den korta versionen. Sedan finns det så klart undantag, där det inte spelar någon roll om det är ett subjekt eller objekt – exempelvis påverkar det om ordet står för sig själv, eller om det följs av adjektiv/substantiv/annat småord. Vi behöver alltså dyka djupare ned i grammatiken för att veta när det ska vara de eller dem. Är du redo att damma av ordklass- och satsdelskunskaperna?
Personliga pronomen används istället för namnet på personer, djur, växter och saker för att det inte ska bli för många upprepningar.
- Subjekt är den som utför handlingen: jag, du, han, hon, den, det, vi, ni, de
- Objekt är den som påverkas av handlingen: mig, dig, honom, henne, den, det, oss, er, dem
- Genitiv är den som äger något: min, din, hans, hennes, sin, dess, vår, er, deras
Exempel: ”De ger alltid sina presenter till dem.”
Använd alltså ”de” när personerna/sakerna utför handlingen, och ”dem” när personerna/sakerna bara påverkas av handlingen men inte är aktiva själva.
Demonstrativa pronomen används när man verkligen vill tydliggöra något. Det är vanligt att vi pekar när vi använder demonstrativa pronomen.
- den, det, de
Exempel: ”Jag gav min cykel till de barnen, inte till några andra.”
Trots att ”de barnen” är objekt (de som påverkas av handlingen att en cykel ges bort) använder vi formen ”de”, eftersom ett demonstrativt pronomen alltid följs direkt av substantiv och inte böjs. ”Dem barnen” är fel. Däremot är ”Jag gav min cykel till dem” korrekt, eftersom vi då använder ett personligt pronomen.
- den här, det här, de här
Exempel: ”Kan du bära de här borden?”
”De här” används både som objekt och subjekt. Trots att ”de här borden” är objekt (de som påverkas av handlingen att något ska bäras) använder vi ALLTID formen ”de här”. ”Dem här borden” är fel. Däremot är ”Kan du bära dem?” korrekt, eftersom vi då använder ett personligt pronomen.
- den där, det där, de där
Exempel: ”Jag har sett de där hästarna.”
”De där” används både som objekt och subjekt. Trots att ”de där hästarna” är objekt är det ALLTID formen ”de där” vi använder. ”Dem där hästarna” är fel. Däremot är ”Jag har sett dem” korrekt, eftersom vi då använder ett personligt pronomen.
Determinativa pronomen är ord man använder istället för eller tillsammans med namnet på personer, djur, växter och saker när man vill förtydliga att det kommer att komma mer information – determinativa pronomen följs av substantiv i obestämd form och ordet ”som”.
- den, det, de
Exempel: ”Adrian ger alltid mat åt de djur som finns i hagen.”
Determinativa pronomen följs av substantiv i obestämd form och ”som” (de fåglar som, de människor som) och det är ALLTID formen ”de” som används, oavsett om det är subjekt eller objekt. ”Dem djur” är fel. Däremot är ”Adrian ger alltid mat åt dem som finns i hagen.” korrekt, eftersom vi då använder ett personligt pronomen. (Tidigare var det inte tillåtet att säga ”dem som”, men den regeln är numera ändrad.)
Bestämd fristående artikel är ord som visar att ett adjektiv följt av ett substantiv är i bestämd form. En bestämd fristående artikel används när man vill berätta om något specifikt och samtidigt ge en beskrivning.
- den, det, de
Exempel: ”Någon har stulit de nya datorerna.”
När vi använder bestämd fristående artikel i plural inleds detta ALLTID med ”de”, oavsett om det är objekt eller subjekt. ”Dem nya datorerna” är fel. Däremot är ”Någon har stulit dem.” korrekt, eftersom vi då använder ett personligt pronomen.
Glasklart, eller hur?
Leave a Reply